سفارش تبلیغ
صبا ویژن

زیباترین مکان های شمال ایران

با توجه به زیاد بودن جاهای دیدنی شمال و آب‌و‌هوای دلپذیر منطقه، تعجبی ندارد که چرا در روزهای تعطیلات تمام جاده‌ها به سمت شمال پرترافیک می‌شود. اما قبل از اینکه راهی شوید بهتر است با بهترین مکان های دیدنی شمال آشنا شوید و بعد به جاده بزنید. از غرب تا شرق منطقه ساحلی دریای خزر پر از جاذبه‌های گردشگری، تفرجگاه، پارک‌های جنگلی و امکانات تفریحی است. خیلی‌ها به ویژه آنهایی که دوست یا اقوامی در شمال دارند یک مقصد همیشگی دارند اما آنها که سفر به جاهای جدید را دوست دارند هر دفعه یکی از جاهای دیدنی شمال را انتخاب می‌کنند. زیاد بودن گزینه‌های قابل انتخاب کار را سخت می‌کند و به همین دلیل تصمیم گرفتیم جاهای دیدنی شمال را براساس بیشترین مسافر و بازدید پیدا کنیم و همه را در یک مقاله معرفی کنیم. اگر جاهای دیدنی پرطرفدار دیگری از شمال ایران می‌شناسید که در این فهرست نیست با نوشتن نظر آن را به ما و سایر خواننده‌ها معرفی کنید.

 

 

پرطرفدارترین جاهای دیدنی گیلان

 گیلان با دو استان مازندران و گلستان کمی متفاوت است؛ شاید دلیل این تفاوت این است که استان گلستان از سال 1376 یک استان مستقل شد و برای مدت‌ها جزو مازندران بود. تشابه زبانی و فرهنگی در دو استان مازندران و گلستان در مقایسه با گیلان بیشتر است. گیلان و مازندران با این که فاصله زیادی از هم ندارند اما میزبان طیف‌های مختلفی از گردشگران و مسافران هستند.

در این بخش با جاذبه‌های گردشگری پربازدید گیلان آشنا می‌شوید.

1. موزه میراث روستایی گیلان

اگر بگوییم در میان جاهای دیدنی شمال موزه میراث روستایی گیلان بی‌نظیر است اغراق نیست. چنین موزه‌ای در ایران مشابهش وجود ندارد. موزه میراث روستایی گیلان مجموعه‌ای است از خانه‌های روستایی که از نقاط مختلف کوهستانی و جلگه گیلان به این محل منتقل کرده‌اند. در کنار خانه‌ها مردان و زنانی با لباس محلی گیلان مشغول پخت و پز غذا، راهنمایی یا خدمت‌رسانی به مسافران هستند. موزه میراث روستایی گیلان در 18 کیلومتری رشت در کنار جاده سراوان به فومن واقع شده است. این موزه مثل نمایشگاهی مینیاتوری از گیلان است. فرهنگ، آداب و رسوم، غذاها، معماری، هنر و لباس گیلانی همه در این موزه دور هم جمع شده‌اند. قطار گردشگری گیلان در کنار این موزه توقف می‌کند و در هر توقف برنامه‌های شاد موسیقی و بازی‌های محلی اجرا می‌شود. اگر هم با خودرو شخصی سفر می‌کنید حداقل 2 تا 3 ساعت برای گردش در موزه و محیط اطرافش اختصاص دهید.

2. شهرداری رشت

 میدان شهرداری رشت برای مردم بومی یک میعادگاه همیشگی و نقطه توقفی در میان شلوغی شهر است. خیابانی که همین چند سال قبل پر از ماشین و دود بود حالا هر شب پر از دکه‌های کباب‌ و یخ در بهشت است. برای مهمان‌ها عکس گرفتن در جلوی ساختمان زیبای شهرداری، قدم زدن در خیابان اعلم‌الهدی تا سبزه‌میدان و خرید از پاساژ‌های اطراف جذابیت دارد. مجسمه‌ سردار جنگل، شالیزار کوچک برنج در میان پیاده‌راه و چندین مجسمه و نماد مفهومی دیگر باعث شده تا هرکسی که به این میدان می‌رسد چند دقیقه‌ای توقف کند و از بودن در میان مردم لذت ببرد.

3. فاز تفریحی و گردشگری منطقه آزاد انزلی

 منطقه آزاد انزلی واقع در ساحل دریا بین جاده رشت به بندرانزلی جزو پربازدیدترین جاهای دیدنی شمال کشور است. به جز دو مرکز خرید بزرگ کاسپین و ستاره شمال که صدها فروشگاه با تنوع بالا دارد، مجموعه تفریحات دریایی، آکواریوم، دریاچه پرندگان و پارک ساحلی می‌تواند یک روز کامل از وقت شما را پر کند. مجموعه آکواریوم انزلی به تنهایی دارای امکانات تفریحی مثل شهربازی سالن بولینگ، سینمای چند بعدی، باغ خزندگان و رستوران است.

4. بلوار و اسکله انزلی

در مقابل اسکله بندری انزلی پارکی قدیمی وجود دارد که به نام بلوار انزلی مشهور است. این بلوار که از اسکله ماهیگیران شروع می‌شود تا انتهای موج‌شکن انزلی ادامه دارد. اکثر مسافرانی که به انزلی می‌آیند برای تماشای کشتی‌ها، مرغابی‌هایی که همیشه منتظر خوردن نان از دست مردم هستند و قایق‌سواری به بلوار می‌روند.

5. تالاب انزلی

تالاب انزلی با گل‌های نیلوفر آبی شهرت جهانی دارد. تجربه قایق‌سواری در میان گل‌های نیلوفر و تماشای پرندگان مهاجر واقعا فراموش نشدنی است. با این که در سال‌های اخیر به علت ورود سیلاب و فاضلاب‌ شهری به تالاب از عمق و وسعت آن کم شده است اما بخش‌های زیادی از آن زیستگاه پرندگان مهاجری است که از سیبری به جنوب سفر می‌کنند. تورهای پرنده‌نگری در ایستگاه‌هایی با دوربین‌های مخصوص در اطراف تالاب برگزار می‌شود. در مناطق جنوبی تالاب گاو‌میش‌ها و اسب‌های وحشی دیده می‌‌شوند که البته نزدیک شدن به آنها توصیه نمی‌شود.

6. شهر باستانی ماسوله

معماری خانه‌های ماسوله به اندازه‌ای شهرت دارد که یک مثال شناخته شده برای سایر روستاهای مشابه شده است؛ هرکسی بخواهد خانه‌های پلکانی را توضیح دهد حتما از ماسوله نام می‌برد. برای گردشگران خارجی هم این که سقف خانه پایینی حیاط خانه بالایی است بسیار جالب و تعجب‌برانگیز است. برای رفتن به ماسوله باید به فومن بروید و بعد سفر خود را در جاده مخصوص ماسوله ادامه دهید. طبیعت و جنگل مه‌آلود، بقعه عون بن علی، صنایع دستی، آبشار ماسوله رودخان و غذاهای محلی از جاذبه‌های ماسوله هستند.

7. قلعه رودخان

در بالای منطقه کوهستانی و در میان جنگل انبوه قلعه‌ای از دوران ساسانیان به جا مانده که حالا به آن قلعه رودخان می‌گویند. نام دیگر قلعه هزار پله است چون بعد از رسیدن به انتهای جاده آسفالت باید حدود هزار پله را با پای پیاده بالا بروید. این قلعه برای اقامت سربازان و دفاع از منطقه گیلان ساخته شده بود و حالا تفرجگاهی شده برای علاقه‌مندان به تاریخ و طبیعت.

8. بام سبز لاهیجان

بام سبز نامی است که به منطقه گردشگری و کوهستانی لاهیجان می‌گویند. در این منطقه چندتا از جاهای دیدنی پرطرفدار شمال را یکجا می‌بینید. از مهم‌ترین این جاهای دیدنی موارد زیر هستند:

شیطان کوه

تله‌کابین لاهیجان

آرامگاه کاشف السطنه و موزه چای ایران

استخر لاهیجان

منطقه شیخانبر

بقعه شیخ زاهد گیلانی


جاهای دیدنی مازندران

اگر بگوییم تک تک شهرها و روستاهای استان مازندران یک جاذبه‌ گردشگری هست اغراق نکرده‌ایم چون طبیعت زیبای مازندران از غرب تا شرق چشم‌نواز است. از طرف دیگر مازنی‌ها در مهمان‌نوازی مشهور هستند تا جایی که بخش بزرگی از درآمد آنها از گردشگری است. با این که تعداد جاهای دیدنی مازندران خیلی زیاد است اما ما فقط تعدادی از از پر طرفدارها را برای معرفی انتخاب کردیم.

9. متل قو (سلمان‌شهر)

متل قو نامی آشنا برای تهرانی‌ها است. سلمان‌شهر یا همان متل قو در سال‌های اخیر به انتخاب اول مسافرانی تبدیل شده که از جاده چالوس به مازندران می‌رسند. دلیل آن هم واضح است چون هرچیزی از تفریح تا گردش و استراحت بخواهید همه در متل قو جمع شده است. نام متل قو از یک متل قدیمی وقتی که هنوز شهری وجود نداشت به جا مانده است. حالا چندین هتل و اقامتگاه از هزاران مسافری که به سلمان‌شهر می‌آیند پذیرایی می‌کنند. جمعیت ساکنان سلمان‌شهر حدود 10 هزار نفر است اما در تعطیلات عید تا 250 هزار نفر زیاد می‌شود. از تفریحات جذاب در متل قو‌، قایق‌سواری، جت‌اسکی، والیبال و فوتبال ساحلی، خرید در پاساژها و بازارها است.

10. دهکده ییلاقی فیلبند

روستای فیلبند یا به قول اهالی فیلبن به اقیانوس ابر دائمی شهرت دارد و یکی از زیباترین روستاهای ایران است. روستایی کوچک و کم‌جمعیت که حتی وسط تابستان هوایش خنک است. زمستان‌ها بسیار سرد و برفی است و بومی‌ها که بیشترشان دامدار هستند روستا را ترک می‌کنند. فیلبند از نظر تقسیمات کشوری جزو شهرستان بابل است اما جاده‌ای که از بابل به فیلبند می‌رسد مناسب نیست. این جاده بیشتر مورد استفاده رانندگان آفرود است. بهتر است از جاده هراز در حدود 20 کیلومتر مانده به آمل وارد جاده فرعی به نام جاده فیلبند شوید و بعد در جاده پر پیچ و خم از میان چند روستا رد شوید تا در انتها به فیلبند برسید. بعد از یک جاده پرمنظره و پرهیجان می‌توانید یکی دو روز خانه‌ای روستایی اجاره کنید و از استراحت، گردش در ییلاق و خوردن کباب لذت ببرید.

11. نمک آبرود

مقصد دوم اکثر مسافرانی که می‌خواهند چند روزی را به دور از شهرهای بزرگ در آرامش و هوای تمیز استراحت کنند نمک آبرود است. نمک‌آبرود شهرکی است که با هدف جذب گردشگر ساخته شد و حالا اطراف این شهرک پر از ویلاهای اقامتی است. از تفریحات پرطرفدار نمک‌آبرود سوار شدن به تله‌کابین و سورتمه است. در پارک‌ها و تفرجگاه‌ها آلاچیق‌های متعددی فراهم شده تا مسافران گذری هم بتوانند چند ساعتی استراحت کنند.

12. مجتمع تفریحی رامسر

تمام خط ساحلی مازندران را می‌توان به عنوان جاهای دیدنی شمال ایران معرفی کرد چون هر شهر و شهرکی نزدیک ساحل و کوهستان و پر از منظره و امکانات میزبانی است. بعد از نمک‌آبرود و متل قو سومین شهر ساحلی پرطرفدار مازندران است. ویژگی منحصر‌ به فرد رامسر فاصله کم دریا تا کوه است. خط ساحلی تا نزدیکترین کوهپایه کمتر از یک کیلومتر فاصله دارد و همین ویژگی باعث شده تا تله‌کابین رامسر چشم‌انداز زیباتری از ترکیب دریا و جنگل داشته باشد. به جز تله‌کابین می‌توان از امکانات تفریحی مثل زیپ‌لاین، شهربازی، سینمای سه‌بعدی، پیست کارتینگ، پارک جنگلی هزار پله رامسر، پینت‌بال‌، اتوبوس دریایی، جت‌اسکی سواری و رستوران‌های متعدد لذت برد. اگر به تاریخ و معماری علاقه دارید حتما سری به کاخ موزه رامسر بزنید. این کاخ که در دوران پهلوی ساخته شد حالا تبدیل به موزه شده است.

جاهای دیدنی استان گلستان

در جمعیت استان گلستان اقوام ترکمن، مازنی، ترک، بلوچ، کرد و… در کنار فارسی‌زبانان که بومی‌های اصیل منطقه هستند سکونت دارند.. این ترکیب قومی و زندگی در صلح و دوستی از گذشته‌های دور در این منطقه وجود داشته است. شاید استان گلستان نسبت به دو استان شمالی دیگر به واسطه فاصله با تهران طرفدار و گردشگر کمتری داشته باشد اما این دلیل نمی‌شود که فکر کنید استان گلستان جاهای دیدنی ندارد. در واقع نه تنها جاهای دیدنی گلستان کم نیست بلکه بیشتر جاذبه‌های طبیعی استان دست‌نخورده و کمتر شناخته شده‌ هستند.

در ادامه با پنج‌ تا از جاهای دیدنی پرطرفدار استان گلستان آشنا می‌شوید.

13. آبشار کبودوال و دریاچه زرین گل

در جنوب شهر علی آباد کتول و در میان جنگل‌های انبوه هیرکانی آبشاری به نام کبودوال واقع شده که گفته می‌شود تنها آبشار تمام خزه‌ای ایران است. برای رسیدن به آبشار کبودوال مسیری 20 دقیقه‌ای را از شهر در جاده‌ای به نام کبودوال باید طی کنید. بعد از رسیدن به انتهای جاده آسفالت و بعد از عوارضی بقیه مسیر را باید پیاده بروید. مسیری که به آبشار می‌رسد به اندازه‌ای زیبا و پر طراوت است که هرچقدر هم وقت‌گیر باشد ارزشش را دارد؛ البته اگر بدون توقف قدم بزنید کمتر از 30 دقیقه‌ طول می‌‌کشد. دریاچه کوچکی به نام زرین گل که در نتیجه ساخت سد خاکی ایجاد شده محل توقف و پیک‌نیک مناسب برای عکس گرفتن و غذا خوردن است. بعد از دریاچه، قدم زدن در کنار رودخانه، گذشتن از پل‌های سنگی و پارک جنگلی کبودوال جذابیت‌هایی اصلی مسیر هستند. در انتها هم به آبشاری تمام‌خزه‌ای می‌رسید که صدای سقوط آب و خنکای هوای انسان را به وجد می‌آورد.

14. گورستان و زیارتگاه خالد نبی

زیارتگاه خالد نبی و گورستانی که در کنارش قرار دارد پر از داستان‌های تاریخی و شبه‌افسانه‌ای است. در صحبت از تاریخ این منطقه به نقاطی می‌رسیم که هیچ‌کس نمی‌تواند با قطعیت حرف بزند و حرف‌ها پر از کلماتی مثل «احتمالا» و «شاید» می‌شود. منظره کوهستان بکر، سنگ قبرهای عجیب و زیارتگاه خالد پیامبر باعث قرار گرفتن این منطقه در میان جاهای دیدنی شمال شده است. مردم ترکمن معتقدند پیامبری به نام خالد بن سنان که بعد از عیسی مسیح به پیامبری رسید برای ترویج یکتاپرستی به این منطقه آمد و بعد از فوتش او را در بلندترین کوه منطقه به خاک سپردند. از گذشته‌های دور تا الان، ترکمن‌ها به زیارتگاه خالد نبی احترام زیادی می‌گذارند. در ایام مذهبی افراد زیادی با اتوبوس‌ها برای زیارت به اینجا می‌روند. در اطراف زیارتگاه خالد نبی و در ارتفاع کمتر دو بقعه دیگر به نام‌‌های عالم بابا (پدر همسر خالد نبی) و چوپان عطا (چوپان و همراه خالد نبی) قرار دارند. بقعه کوچک و تنهایی که اکثر تصاویر منتشر شده از منطقه دیده می‌شود همان بقعه چوپان عطا است نه بقعه خالد نبی. البته فاصله این دو از هم زیاد نیست اما در اطراف بقعه خالد نبی ساختمان‌هایی برای خدمات رفاهی مسافران ساخته شده است. بهترین زمان سفر به خالد نبی فصل بهار و ماه‌های فروردین و اردیبهشت است چون در تابستان هوا خیلی گرم و در پاییز و زمستان خیلی سرد می‌شود. منظره تپه‌های سبز رنگ بهار و تابستان بسیار زیباتر است. برای رفتن به گورستان خالد نبی به شهر «تمرقره قوزی» سفر کنید و بعد از آن وارد جاده شمالی به سمت کوهستان شوید. فاصله شهر تمرقره قوزی تا خالد نبی 40 کیلومتر و تا مرکز استان گلستان یعنی شهر گرگان 180 کیلومتر است.

15. گنبد کاووس و برج گنبد قابوس

ساختن برجی 70 متری آن هم با آجر کار آسانی نیست؛ به ویژه این که ساخت چنین برجی 1000 سال قبل بدون وسایل مدرن امروزی یک شاهکار حساب می‌شد. نام شهر گنبد کاووس و برجی که نماد اصلی شهر است ریشه در دورانی دارد که پایتخت حکومت خاندانی به نام آل زیار بود. زیاریان یا آل زیار حدود هزار سال قبل به منطقه شمال ایران و بخش‌هایی از جنوب کوهستان البرز حکمرانی می‌کردند. برج قابوس هم در همان دوران ساخته شد. شهر باستانی جرجان در نزدیکی شهر گنبد کاووس قرار داشت اما در طول جنگ‌ها و بلایای طبیعی از بین رفت. شهر فعلی در دوران رضا شاه پهلوی بناگذاری شد و نام آن را گنبد قابوس گذاشتند؛ بعدها نام آن به گنبد کاووس تغییر داده شد. حالا بلندترین برج‌ آجری دنیا یعنی برج گنبد قابوس میزبان گردشگران علاقه‌مند به تاریخ است. اگر گنبد کاووس در مسیر سفرتان است می‌توانید از برج قابوس در مرکز شهر بازدید کنید.

16. کاخ موزه گرگان

در دوران پهلوی اول، رضاشاه و فرزندانش چندین کاخ اختصاصی در ایران برای خودشان ساختند. این کاخ‌ها اقامتگاه‌هایی موقتی در سفرهای خاندان پهلوی به مناطق خوش‌ آب‌و‌‌هوا بودند. کاخ گرگان در سال 1317 به دستور رضاخان و در کنار چند ساختمان اداری ساخته شد. در دوران پهلوی دوم به موزه تبدیل شد و تا بعد از انقلاب هم همچنان به عنوان موزه از آن بازدید می‌شد. بعدها موزه به دلیل فرسودگی و آسیب‌های وارد شده مدتی تعطیل بود تا این که در سال 1388 تعمیر و بازگشایی شد. کاخ موزه گرگان در دو طبقه دارای تندیس‌‌هایی از مفاخر و مشاهیر استان گلستان، لوازم زندگی خاندان پهلوی، آثاری به جا مانده از دوران کهن منطقه و در حیاط آن سنگ قبرهای باستانی به نمایش گذاشته شده است.

17. ناهارخوران

راهنمایان گردشگری همیشه می‌گویند اگر می‌خواهید بهترین جاهای دیدنی را پیدا کنید ببینید مردم بومی کجا می‌روند. در فهرست جاهای دیدنی شمال هم به این توصیه پایبند بودیم به همین دلیل ناهارخوران را که محبوب دل گرگانی‌ها است معرفی می‌کنیم. ناهارخوران در 8 کیلومتری جنوب شهر گرگان است. هر طرف شهر که بروید حتما تابلویی پیدا می‌شود که مسیر بلوار ناهارخوران را نشان دهد. منطقه ناهارخوران ترکیبی از پارک جنگلی، تفرجگاه خانوادگی، لوازم بازی کودکان، خدمات رفاهی و رستوران‌ها است. گرگانی‌ها آخر هفته‌ها و در تعطیلات بساط کباب را اینجا پهن می‌کنند و در جنگل‌های اطراف بازی می‌کنند. حتی اگر قصد اقامت در گرگان ندارید می‌توانید سفر خود را طوری زمانبندی کنید که حداقل یک ناهار در ناهارخوران بخورید.

جاهای دیدنی شمال تمام شدنی نیست, اگر قرار باشد فهرستی از تمام جاهای دیدنی شمال بنویسم شاید بیشتر از 100 جاذبه گردشگری شود. از روستاهای دورافتاده‌ای که مناظر چشم‌نواز دارند تا ده‌ها آبشار، دریاچه، پارک جنگلی، آثار تاریخی، خانه‌های قدیمی و موزه‌ها همه کلکسیونی از جاذبه‌های گردشگری شما ایران هستند.

آنچه در این راهنما معرفی شد تعدادی از جاهای دیدنی پربازدید سه استان شمالی بود. اگر فکر می‌کنید جاهای بیشتری باید به فهرست اضافه شود آنها را به ما معرفی کنید.